Language

Blogs

« Back

Bahasa Inggeris di Vietnam

Pertama sekali, memang sukar mencari cara mudah untuk belajar bahasa Inggeris. Namun yang penting adalah kesungguhan kita untuk mempelajari bahasa tersebut. Erti kata lain, Bahasa Inggeris perlu dipelajari dengan disiplin yang tinggi. Dengan disiplin yang tinggi barulah kita boleh berjaya. Walau bagaimanapun, jika kita mengamalkan beberapa langkah di bawah, TUN kita mampu berdisiplin seterusnya menguasai percakapan bahasa Inggeris yang betul.

Pengukuhan Minda Untuk Belajar di Vietnam tanpa memohon visa Vietnam
Ya, minda perlu diperkuatkan terlebih dahulu. Buangkan semua pemikiran negatif seperti berasa rendah diri dan malu. Hal ini kerana otak manusia adalah anugerah Ilahi yang paling bermakna buat kita. Otak manusia mampu menguasai 12 bahasa menurut penyelidikan yang telah dijalankan. Oleh itu, selain daripada bahasa ibunda kita, bahasa inggeris mungkin bahasa yang kedua atau ketiga yang baru dipelajari kita, maka tiada masalah sebenarnya. Hanya masalah minda semata-mata.

Belajar Perbendaharaan Kata atau Vocabulary Bahasa Inggeris
Masalah utama ramai orang tidak mampu untuk berbahasa inggeris dengan baik adalah disebabkan gagal mempelajari perbendaharaan kata yang sesuai dalam bahasa inggeris. Mari kita lihat pekerja-pekerja asing yang datang mencari rezeki di negara kita ini. Kebanyakan mereka langsung tidak tahu berbahasa Melayu tetapi kurang daripada 2 – 3 bulan mereka sudah boleh bertutur dalam bahasa kita walaupun dalam skop ruang kerja mereka. Jadi, kita pun perlu mengutamakan kosa kata atau vocabulary bahasa inggeris yang dapat dikaitkan dengan persekitaran kita seharian. Perhatikan sekeliling kita dan lihat jika ada objek yang kita tidak pasti maksudnya dalam Inggeris. Kota kata ini akan bertindak pemudah cara untuk belajar Bahasa Inggeris.

Menggunakan Chatroom Seperti Website getvietnamvisa.com
Seperkara lagi cara yang paling mudah digunakan untuk memantapkan pemahaman bahasa inggeris kita adalah dengan menggunakan media internet yang mempunyai aplikasi perbualan atau chat. Facebook adalah media social yang paling digemari masa kini dan aplikasi chat amat sesuai sekali untuk kita manfaatkan untuk belajar bahasa inggeris. Kita boleh menggunakan akaun asal kita ataupun membuat akaun baru yang khas untuk mempelajari bahasa Inggeris. Mungkin cuma kita boleh menggunakan kata samaran sperti “English Learner” untuk menunjukkan kita berminat untuk belajar bahasa inggeris. Kita boleh menambah teman-teman daripada luar negara yang majoriti penduduknya menggunakan bahasa inggeris. Tidak sepertinya orang putih ya, kenalan daripada Filipina sudah memadai kerana bahasa inggeris merupakan bahasa kedua penting mereka. Ya, begitulah sedikit sebanyak cara mudah untuk belajar Bahasa Inggeris. Bagaimanakah pula dengan anda? Masih bergelut untuk menguasai Bahasa Inggeris? Ataupun anda ada cara yang lebih sesuai lagi yang boleh dikongsikan?

Previous Next
Comments